Uw kippenhok🏡

Kippen zijn actieve dieren die houden van voldoende ruimte. Daarnaast houden kippen van een veilige en droog onderkomen. Een kip heeft daarom behoefte aan een nachthok en een ruime buitenren.

Uw kippenhok

Uw kippenverblijf begint bij een goed kippenhok. Een kippenhok bestaat meestal uit een nachthok met legnest en een overdekte ren. Hokken zijn te verkrijgen in bouwpakketten en kant-en-klaar. Omdat wij veel hokken zelf maken kunnen wij uw hok ook naar uw wens bouwen.

Grootte kippenhok

Het nachthok van uw kippenhok zal ruim genoeg moeten zijn. Eén vierkante meter nachthok is in principe genoeg voor zo’n 5 kippen. De zitstok moet genoeg ruimte bieden voor het aantal kippen. Een zitstok is bij voorkeur vierkant. Daarnaast is een legnest handig voor u en plezierig voor uw kippen. Dit legnest zal geen lichtinval mogen hebben, hier houdt een kip niet van bij het eieren leggen. Er is ongeveer 1 legnest nodig per 4-5 kippen, afhankelijk van de hoeveelheid eieren die ze leggen. Voor de ren is ongeveer 1,5 m2 per kip nodig, maar hiervoor geldt uiteraard hoe groter hoe beter.

Plaatsbepaling kippenhok

Een kip houdt van schaduw, zon en een windvrije plek. Ook is het belangrijk dat uw hok niet op de laagste plek in uw tuin staat. Een paar bosjes, bij een paar bomen, naast een heg, zijn allemaal plekken die een kip fijn vindt. Ook helpt dit uw kip tegen roofvogels doordat ze kunnen schuilen onder de bosjes of onder een boom. Als het zonnig is zal een kip voorkeur hebben voor een schaduwplek, maar even zonnen vindt een kip soms ook prettig! Bij regen zal een kip graag willen schuilen zorg daarom ook voor een overdekt stuk, bij de meeste kippenhokken zit een overdekte ren aangebouwd.

Fundering

Om lang van uw hok te genieten zal u een goede fundering nodig hebben. Dit kan met een houten constructie of met stenenconstructie zoals opsluitbandjes. Hierdoor voorkomt u dat het hok vochtig wordt en daarmee verlengt u de levensduur van het hok. Het voordeel van opsluitbandjes is dat het zeer weervast is en goed tegen ongedierte omdat ze er moeilijk onderdoor kunnen graven. U kunt onder uw hok ook helemaal bestraten, maar bij voorkeur vinden uw kippen het fijn om wat in de grond te kunnen krabben. In de ren is het goed om zand te gooien wat iets boven de rest uitsteekt. Dit blijft dan mooi droog en dit is tevens te gebruiken als zand/stofbad en als een droogloop.

Ren

De meeste kant en klare hokken hebben een afgesloten ren. Uw kip zal het echter fijn vinden om los te scharrelen in uw tuin. Eventueel kan u met een hekje met gaas of ander soort afrastering de kippen in een afgebakend stuk laten scharrelen. De meeste kippen zullen niet zomaar over zo’n afbakening heen vliegen. Mochten ze dit wel doen dan is het mogelijk om één van de vleugels kort te wieken. Hierdoor lukt het uw kippen niet meer om eruit te vliegen omdat ze uit balans zijn.

Optimale leg in de winter

Veel kippen gaan minder leggen in de winter. Dit kunt u grotendeels voorkomen. U kunt een lichtje ophangen in de winter. Hierdoor blijven uw kippen langer wakker waardoor ze beter eieren leggen. Een kip heeft zo’n 16 uur licht nodig per dag om optimaal te leggen. Hang daarom een lichtje in uw hok om ook in de winter te genieten van een heerlijk eitje.

Een kip kan trouwens prima tegen de kou. Wel belangrijk is om de kippen goed te voeren. Ze eten meer dan in de warmere maanden.

 

Last van vossen of steenmarters?

Wees ze een slag voor met onze chickenguard. Dit automatische deurtje zorgt voor veiligheid voor uw kippen! Doordat ze automatisch worden opgesloten ’s avonds door de lichtsensor kunnen roofdieren niet meer bij uw kippen komen. Daarnaast worden uw kippen pas losgelaten op de ingestelde tijd. Hierdoor is het al langere tijd licht en komen de roofdier niet meer. Ook handig als uw haan u ’s ochtends wakker maakt. Doordat uw haan pas later naar buiten kan begint hij dan ook pas te kraaien, zo ondervindt u daar geen last van.

Home

Poelier

Kip als huisdier

Uw kippenhok

Onze producten

Contact

Contactpagina

0594-548028

Overgaauw de Kippenboer

Kippenboer.nl
Holm 12
9356 VB
Tolbert (Groningen)
Tel: 0594-548028

Social media

Openingstijden

Maandag gesloten

Dinsdag t/m vrijdag 9:00-18:00

Zaterdag 9:00-16:30

Zondag gesloten