Kip als huisdier 🐓

Kippen als huisdier houden is tegenwoordig heel populair. En het is niet voor niks dat kippen houden populair is. Kippen zijn gezellig, tam en zeer kindvriendelijk. Daarbij komt dat ze je ontdoen van veel tuin- en keukenafval en ze eten veel lastige insecten en slakken uit je tuin op. De verzorging van kippen is relatief makkelijk en bij een goede verzorging van uw kippen zal u worden beloont met heerlijke eieren. Om de kippen goed te verzorgen hebben wij een aantal tips die u goed kunt gebruiken. Deze tips zullen wij op deze pagina geven.

Verzorging van uw kippen

Voordat u begint aan kippen zal u goed moeten weten hoe u ze moet verzorgen. Een kip kan zichzelf prima verzorgen, maar hiervoor zal er voldoende geschikt eten en vers water beschikbaar moeten zijn. Lees verderop op deze pagina meer over de voer- watersystemen die er zijn.

Voeding kippen

Goede voeding zorgt ervoor dat uw kippen gezond blijven en voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen. Ons advies is om altijd onbeperkt legmeel ter beschikking te stellen. In ons legmeel zitten alle vitaminen, mineralen en andere voedingstoffen wat een volwassen kip nodig heeft. Daarnaast is het goed om tijdens de legperiode grit bij te voeren als extra kalkbron en om uw kippen te helpen het voedsel te verteren. Daarnaast kunt u uw kippen nog snoep geven in de vorm van los gemengd graag of insecten zoals meelworden.

Voeding advies kippen

Over het algemeen kunt u volwassen kippen altijd hetzelfde voeren, namelijk legmeel. In legmeel zitten alle stoffen wat een volwassen kip (na ongeveer 15 weken) nodig heeft. Soms kunnen uw kippen wel wat extra’s gebruiken. Grit is bijvoorbeeld een goede toevoeging als uw kippen in de legperiode zitten. Daarnaast kunt u af en toe een stuk fruit of groeten geven. Maar denk hierbij dat alles met mate gegeven moet worden. Als uw kip bijvoorbeeld te veel groenvoer krijgt raakt ze van de leg en kan dit slecht zijn voor de darmwerking. Veel mensen doen in de koudere maanden af en toe appelazijn door het drinkwater. Dit is een natuurlijke voedingsmiddel wat de vitaliteit van uw kippen bevorderd. Sommige dingen kunt u ook beter niet geven, lees hieronder wat wel en wat niet mag.

Wat mag ik mijn kippen wel voeren?

 • Legmeel

 • Graan

 • Kippengrit

 • Fruit

 • Groenvoer

 • Keukenafval

 • Kippensnacks (gemend graan of insecten)

Wat mag ik mijn kippen niet voeren?

 • Eierschalen (indien u de schalen goed laat drogen en zeer fijn maakt kan het wel..)
 • Aardappelschillen
 • Citrusvruchten
 • Gebakken vlees of vis
 • Uienschillen
 • Bananenschillen
 • Te veel rijst, brood of aardappelen (koolhydraten)
 • Avocado en rabarber
 • Te zout of te zoet eten
 • Oud of beschimmeld voedsel

Voersystemen

Een kip heeft bepaalde voedingsstoffen nodig om een eitje te kunnen leggen en om gezond te blijven. Een kip kan zelf heel goed bepalen hoeveel voer ze nodig heeft. U kunt uw kippen dus nooit te veel (goed) voer geven. Een legkip eet gemiddeld zo’n 120 tot 130 gram voer per dag. Wij raden aan om uw kippen onbeperkt legmeel ter beschikking te stellen. Legmeel heeft als voordeel dat het minder snel opgepikt wordt. Hierdoor raakt uw kip minder snel verveeld en krijgt ze constant voeding binnen. Door de fijne structuur kan uw kip het voer ook beter verteren, een kip heeft immers geen tanden om het zelf te vermalen. Ook is ons legmeel geschikt voor krielkippen. Ons legmeel heeft alle voedingsstoffen die een kip nodig heeft. Wij raden een het gebruik van een goede voerbak aan. Hierdoor heeft uw kip voldoende voorraad en voorkomt u voervermorsing en ongedierte. Hiernaast ziet u diverse voersystemen. Ieder systeem heeft zo zijn voordelen. De kunststof voerton is het voordeligst. De trapbak is weer goed tegen ongedierte, maar niet voor alle kippen geschikt. De gegalvaniseerde voerbak is weer makkelijk te vullen. De gegalvaniseerde voerton is weer handig op te hangen en daarom goed tegen ongedierte.

Watersystemen

Een kip moet altijd schoon en vers water ter beschikking hebben. Een ei bestaat bijvoorbeeld voor 70% uit water! Zonder voldoende water zal een kip zich niet goed voelen en ook geen eieren leggen. Een legkip drinkt zo’n 200 ml per dag en op warme zonnige dagen soms wel het dubbele! Belangrijk is dat het water schoon en vers is. Dat betekend dat het zeker om de dag verschoont moet worden. Een goed watersysteem is daarbij belangrijk. Een goed systeem zorgt voor voldoende voorraad voor uw kippen. Ook kan een goed systeem vervuiling voorkomen en is deze goed reinigbaar. Elk systeem heeft ook weer zijn voordelen. In een hangemmer blijft het water zeer schoon. In een grootte sifondrinker kan veel water, en andere dieren kunnen hier ook makkelijk uit drinken. Een kunststof drinkton is weer voordelig geprijsd. En een metalen drinkemmer is weer makkelijk te vullen en voor elke kip bereikbaar.

Nieuwe kippen introduceren

Indien u begint met nieuwe kippen is het verstandig om deze eerst te laten wennen aan de ren. Wij raden aan om uw kippen eerst een weekje in de ren te houden zodat de kippen goed weten waar ze hun eten en drinken kunnen vinden. Daarna kunt u de kippen prima los laten lopen in uw tuin of in een afgebakend stuk van uw tuin.

Als u al kippen heeft en u doet hier nieuwe kippen bij dan introduceert u deze het beste ’s avonds als de oude kippen al op stok zitten. Hierdoor zien de kippen elkaar pas ’s ochtends. De pikorde bepaling verloopt hierdoor minder heftig omdat de kippen hetzelfde ruiken. Indien u verschillende rassen bij elkaar doet is het verstandig om voldoende ruimte te hebben in het hok. Dan kunnen de kippen wat voor elkaar weglopen. Eventueel kunt u tijdelijk meerdere water en voerbakken plaatsen. Het is aan te raden om de aantallen van verschillende rassen zo veel mogelijk gelijk te houden. Bijvoorbeeld bij 4 kippen, 2 om 2.

 

Hygiene

Om uw kunnen gezond te houden is naast de juiste voeding ook de hygiene belangrijk. Geregeld dient uw hok schoongemaakt te worden. Dit zal afhankelijk van de grootte van het hok en en het aantal kippen minstens een keer per maand moeten gebeuren. Daarbij dient de bodembedekking vervangen te worden en eventueel alles schoongemaakt en eventueel ontsmet te worden.

Bloedluizen en andere mijten

Indien het warmer wordt dan kunnen je kippen last krijgen van bloedluizen of andere parasieten. Dit kan meestal voorkomen worden. Voorkomen van ongewenste parasieten is altijd beter dan genezen.

Wat doen ze?

Bloedluizen zijn venijnige parasieten. De eitjes kunnen zo’n 8 tot 10 maanden overleven. Wanneer het warmer wordt komen de eitjes uit. Overdag zitten de meeste bloedluizen in spleten van het hok en ’s nachts gaan ze op de kippen zitten. Ze veroorzaken dan bloedarmoede waardoor uw kip lusteloos zal worden. De kippen krijgen hierdoor jeuk en ze leggen dan ook minder of geen eieren. Als het heel erg wordt kan een kip zelfs overlijden.

Bloedluizen voorkomen en bestrijden

Voorkomen

Een goede hygiëne voorkomt meestal ongewenste parasieten. Dat betekent dat u uw hok elke maand even bij langs moet om het te reinigen. Daarnaast willen uw kippen graag zelf hun verenpak onderhouden. Dit kan goed middels een stofbad. Hierdoor krijgen parasieten minder kans op de kip. Als extra hulpmiddelen kunt u uw hok nog witkalken, bepaalde sprays of diatomeeënaarde gebruiken. 

Bloedluis bestrijden

Indien uw kippen last hebben van luizen kunt u diverse middelen toepassen. Zo kunt u uw kippen behandelen met bepaalde sprays of bepaalde voeding. Hierdoor zullen de parasieten zich niet meer prettig voelen op uw kip. Daarnaast zal het hok behandeld moeten worden. Dit kan middels anti-luis sprays, witkalk of diatomeeënaarde. Ook kunt u gebruik maken van roofmijten of tabaksstelen. Om te zorgen dat ze niet meer op de kip kunnen komen kunt u de zijkanten van de zitstokken insmeren met olie.

Home

Poelier

Kip als huisdier

Uw kippenhok

Onze producten

Contact

Contactpagina

0594-548028

Overgaauw de Kippenboer

Kippenboer.nl
Holm 12
9356 VB
Tolbert (Groningen)
Tel: 0594-548028

Social media

Openingstijden

Maandag gesloten

Dinsdag t/m vrijdag 9:00-18:00

Zaterdag 9:00-16:30

Zondag gesloten